11 millió vettek fel 10-et vissza fizettek, és még 18! a tartozásuk. Kilakoltatták őket 2 gyermekükkel

Hirdetés


Éveken át húzódó jogi procedúra után szerda reggel rendőri jelenlét mellett kilakoltattak egy jelzáloghitel miatt fizetésképtelenné vált négytagú családot Halásztelken.A bajba került adósok – egy kétgyerekes középkorú házaspár tagjai – közül csak az édesanya volt otthon, amikor az ügyben eljáró önálló bírósági végrehajtó becsengetett, hogy intézkedjen az ingatan kiürítéséről. Az asszony férje, aki lakatos, éppen dolgozott, a 13 és 15 éves gyerekek pedig iskolában voltak.Habár a végrehajtó értesítette a családot a kilakoltatásról, az adósok nem készültek fel arra, hogy kiköltözzenek, még a személyes holmijukat sem pakolták össze. Az asszony a 24. hu-nak azt mondta, haladékot remélt, ugyanis szerinte nem értesítették őt időben arról, hogy el kell hagyniuk a lakást. Mint mondta, augusztus közepén kaptak levelet arról, hogy szeptember 5-én utcára teszik őket. Szerinte ez nem elég idő a költözéshez.

HirdetésTaláltunk egy albérletet, de oda leghamarabb szeptember végén tudunk beköltözni, mert még felújítják.Ugyanakkor nem mellékes tényező, hogy az ingatlant már 2016 márciusában elárverezték a nem fizetett adósság miatt indult végrehajtási eljárásban. A családnak mindeddig a kilakoltatási moratórium, a folyamatban lévő, ám néhány hónapja lezárult jogi eljárások, valamint az ítélkezési szünet miatt nem kellett kiköltöznie.Mivel nem csomagolták össze ingóságaikat, a végrehajtó felajánlotta, 30 napot biztosít arra, hogy a bútorokat és a személyes tárgyaikat elszállíthassák. Ebbe az adósok és az ingatlan új tulajdonosa is beleegyezett. A házba viszont már nem mehet vissza a család. Szerda reggel ezért néhány órát adott a végrehajtó arra, hogy az asszony a legszükségesebb holmikat összecsomagolja férje és gyermekei számára.Az asszony elkeseredetten pakolta meg családi autójukat ruhákkal, személyes tárgyakkal és játékokkal.

HirdetésA kocsiban két kiskutya is helyet kapott.Eközben hatósági jegyzőkönyv készült mindenről, rögzítették a közüzemi órák állását, és lecserélték a zárakat is.Az asszony kérdésünkre elmondta, hogy szükségmegoldásként egyelőre rokonoknál fognak lakni a következő néhány hétben. Majd a már említett albérletbe költöznek.A család egyébként októberig szeretett volna haladékot kapni, ezt az új tulajdonostól is kérték. Ám a házat ingatlanárverésen megvásároló vevő elmondta, az elmúlt két és fél évben úgy tapasztalta, hogy időhúzás zajlik az ügyben. A saját igazát – szintén jogosan – kereső új tulajdonos álláspontja szerint nem kizárt, hogy a novemberben életbe lépő kilakoltatási moratóriumig húzná az időt a család, ezért nem engedett a kérésnek.Az eddig a 100 négyzetméteres sorházban lakó család kálváriája 2004-ben kezdődött, amikor 11 millió forint jelzáloghitelt vettek fel, aminek a 125 ezer forintos törlesztőrészleteit csak eleinte tudták fizetni. Mivel a terheket nem bírták, könnyítést kértek a banktól, és meg is kapták.

HirdetésCsaknem egy évig havonta 80 ezer forintot kellett törleszteniük, majd a részletek különbözetét – körülbelül 500 ezer forintot – egyben kellett megfizetni.A hitelező viszont ezután új feltételeket szabott, és 180 ezer forintos havi törlesztőrészletet határozott meg.Ezt, bár nagyon nehezen tudták kigazdálkodni, hét éven át, 2011-ig fizették, majd ismét megkeresték a bankot, a többi között a várható futamidőről érdeklődve. Ám – állításuk szerint – ezt az alapvető kérdést sem tudták tisztázni a hitelezővel, ezért előbb ügyvédhez, majd a bírósághoz fordultak.
Az eljárás során kiderült, hogy a család a felvett 11 millió forintból majdnem 10 milliót visszafizetett, ám ezután még további csaknem 17 millió forintot követelnek tőlük. Szerintük jogtalanul.Noha az ügyben indult pereskedés éveken át zajlott, a végrehajtás is elindult a család ellen, a fizetésükből folyamatosan vonta a végrehajtó az adósságot, és az ingatlant is elárverezte. Igaz, ekkor a bíróság felfüggesztette a végrehajtást, ami csak idén májusban indulhatott újra, amikor a bíróság jogerősen is a hitelező pénzintézetnek adott igazat.Bár a család a Kúriához fordult felülvizsgálati kérelemmel, ez már nem halasztó hatályú rájuk nézve, így a végrehajtó jogszerűen lakoltathatta ki őket.

Forrás: mindenegyben.com