3 hét brutális kánikula következik.Kössék fel a nadrágot, 60 éve nem volt ilyen száraz, fojtogató meleg, ami érkezik

Hirdetés

Sokan visszasírják majd a júliusi változékony időt! A strandolókon kívül senkinek nem lesz könnyű az elkövetkező több hét. Már hét végén 30-32, a jövő héten 34-36 fokot mérhetünk.

– Tartósan 30 fok fölött marad a hőmérséklet, 20-22 fokos trópusi éjszakákkal. Semmi jele, hogy mérséklődjön a hőség, a következő 2-3 hét melegebb lesz az átlagosnál. Jól döntöttek, akik most mennek szabadságra – közölte Németh Lajos (68) meteorológus.

A vízparton is figyeljünk oda magunkra!

– Az idősekre és a kisgyerekekre viszont kifejezetten veszélyes lehet az ilyen hőhullám – figyelmeztet dr. Kóczán István belgyógyász szakorvos. A legkisebbek és a legidősebbek hőháztartása könnyen felborul a melegben. Az idősek nem érzik a szomjúságot és kiszáradhatnak. A nagyobb gyerekek pedig a játékba belefeledkezve túlhevülhetnek, megéghetnek, napszúrást kaphatnak. Hőguta azokat fenyegeti, akik egyenruhában kénytelenek dolgozni, rendőrök, tűzoltók, mentők – sorolta a doktor.

HirdetésKülönösen nehéz lesz most a kismamáknak. Bedagad a lábuk és légszomj gyötri őket. Legjobb, ha hűvös helyen maradnak, felpolcolják a lábukat és sok buborékmentes ásványvizet isznak.

Ábránkon láthatja, melyik UV-sugárzás ártalmas, néhány szabályt betartva vigyázhatunk magunkra

– A kutyákat, macskákat és más házi kedvenceket is megviseli a hőség. Fontos, hogy elegendő friss vízhez jussanak – javasolta Hanga Zoltán (39), a fővárosi állatkert szóvivője. – Az evidens, hogy ne zárjuk be őket a kocsiba, de a lakásban is kedvük szerint vonulhassanak el a hűvösebb sarokba. Az énekes madaraknak jót tesz ilyenkor a ventilátor, de ne állandóan őket érje. Az akváriumot hideg víz hozzáadásával, ne jégkockákkal hűtsük, mert a halak is megfázhatnak – sorolta az óvintézkedéseket a szakember.