Alig 1 órája jelentették be! Ezentúl 3 havonta idősek,megváltozott munkaképességűek, rokkantsági ellátásban részesülők kapnak tartós élelmiszercsomagot!!! Ez lesz 10 kg-os csomagban évente 4-szer!!

Hirdetés

Több tízezren kapnak tartós élelmiszercsomagot

Országosan 53 500 időskorú és megváltozott munkaképességű vagy rokkant ember kap tartós élelmiszercsomagot – mondta a program csütörtöki békési nyitó rendezvényén az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Czibere Károly kifejtette, a 10 milliárd forint keretösszegű program 2021-ig tart, a rászorulók addig háromhavonta kapnak támogatást, az élelmiszerosztásokat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szervezi. A mintegy 10 kilogrammos csomagokban tartós élelmiszerek vannak, például rizs, liszt, cukor, lekvár, olaj, száraztészta és konzerv.

Az államtitkár emlékeztetett, ez a kormány által indított uniós társfinanszírozású, összesen 34,5 milliárd forint keretösszegű program újabb eleme, amelyet korábban a három évnél fiatalabb gyermekek, a várandós anyák és a hajléktalanok kaptak a leghátrányosabb térségekben. Elmondta, először 2016 decemberében 4 milliárdos keretösszegből 4 ezer hajléktalan számára biztosítottak napi egyszeri meleg ételt; tavaly júliusban kezdődött 18,4 milliárd forintos keretösszeggel a három évnél fiatalabb gyermekeknek és családjuknak szóló élelmiszersegély-program; december óta 2,1 milliárd forintból rászoruló várandós anyák számára a csecsemőgondozáshoz szükséges felszerelést is biztosítják.

HirdetésAz élelmiszerosztás mellett a rászoruló csoportok foglalkoztatását is segíti a kormány, az időskorúak számára például létrehozták a nyugdíjas-szövetkezeteket, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási keretét pedig idén 42 milliárd forint fölé emelték. Az államtitkár megjegyezte, a támogatásokkal a helyi szociálpolitikát szeretnék erősíteni.

Dankó Béla (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte, minden rászoruló társadalmi réteg számára biztosítanak támogatásokat, így például egymillió gyerek jut ingyen tankönyvhöz, és idén már 79 milliárd forintot fordítanak ingyenes vagy kedvezményes gyermekétkeztetésre.

Hozzátette, mostanáig háromszor, alkalmanként mintegy 30 milliárd forint értékben kaptak a nyugdíjasok tízezer forintnyi Erzsébet-utalványt, és a rezsicsökkentés révén 2017 őszéig 1111 milliárd forint maradt a családoknál.

Forrás: hirado.hu