EGY BARÁTOMMAL BETÉRTEM AZ EGYIK PESTI KÁVÉHÁZBA. MIKÖZBEN LEADTUK A RENDELÉST KÉT VENDÉG LÉPETT BE ÉS MENT EGYENESEN A PÉNZTÁRHOZ. AMI EZUTÁN TÖRTÉNT EGY ÉLETRE NYOMOTT HAGYOTT A LELKEMBEN…!

Hirdetés

Egy barátommal betértünk egy kis kávéházba Pesten. Miközben leadtuk a rendelést két vendég lépett be és ment egyenesen a pénztárhoz.

„ Öt kávét kérünk. Kettőt magunknak és hármat felfüggesztve.” Kifizették a rendelést, fogták a két kávét és elhagyták a kávézót.

Mi az a „felfüggesztett? – kérdeztem a barátomtól.Várj egy kicsit és meglátod. – válaszolta.Ismét bejött néhány ember. Két lány kért egy-egy kávét, fizetett majd távozott. Ekkor három ügyvéd lépett be. Kértek hét kávét. Hármat saját részre és négyet felfüggesztve”.Amíg azon töprengtem, mégis mire szolgálnak ezek a „felfüggesztett” kávék, élveztem a kellemes napos időjárást, és gyönyörködtem a kilátásban, ami a hangulatos térre nyílt.

HirdetésHirtelen, egy kopott ruhákba öltözött, első ránézésre is szegény, koldusnak látszó férfi lépett az üzletbe, és kedvesen a pincérhez fordult.„Hölgyem, van egy felfüggesztett kávéja a számomra? „Ekkor megértettem és majd elsírtam magam a meghatódottságtól..A vendégek előre kifizetnek egy vagy több kávét a saját fogyasztásukon kívül, amelyet megkaphatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját zsebükből vásároljanak maguknak egy meleg italt.

Mint utólag megtudtam ez a kezdeményezés Nápolyból indult útjára és terjedt el a Világ számos országában, köztünk hazánkban is. (Bár sajnos egyenlőre elég ritka itthon az ilyen hely..) Néhány helyen nem csak kávét, hanem szendvicset vagy akár egy komplett étkezést is előre lehet fizetni.

HirdetésEngem akkor és ott nagyon meghatott ez a dolog, mert fül és szemtanúja voltam annak, ahogy egy igazán rászoruló milyen örömmel képes inni egy meleg italt.. Ha Ti is támogatjátok ezt a kedvezményezést, kérlek osszátok meg, hátha így még tovább jut híre és többen csatlakoznak hazánkban is hozzá! Köszönöm!Szaniszló Árpád