Egy magyar anyuka kétségbeesett üzenete: Kedves szülök, mindenki! Hozzátok szólok! EZÉRT NE szárítsátok a szobátokban a ruhákat, tanuljatok az én hibámból! Könyörgöm osszátok, életek múlhatnak rajta!

Hirdetés

A következő nagyon tanulságos történetet és egyben felhívást, egy magyar anyuka, Kozák Tímea írta és küldte el többek között hozzánk is. Szavait változtatás nélkül közöljük, érdemes nagyon komolyan venni:

Kedves mindenki, elsőre nem is gondolnátok, miért olyan hihetetlenül veszélyes az, ha a szobában szárítod meg a kiteregetett ruháidat! Butaságnak hangzik először, de tényleg veszélyes. Sajnos én és a 8 éves kislányom is megtapasztaltuk ezt…

Főleg télen, de általában esős időben ugye mindenki bent tereget a házban/lakásban. Ezzel nincs is baj, azzal azonban igen, ha valaki abban a szobában teszi, ahol sokat tartózkodik. Ő vagy akár a családtagjai

Alapos utánajárás és vizsgálatok után sajnos bátran jelenthetem ki, hogy a 8 éves kis Melindám tüdőrákja a szobában szárított ruhák miatt alakult ki, hiszen rengeteg pára csapódott le a szobában, amitől a lakásban elszaporodtak a penészgomba-spórák.

Minderre akkor derült fény, amikor a kislányom súlyos tüdőbetegségét, és a légzési problémáit diagnosztizálták. A kislányom mellett nekem is kialakult akkut légzési problémám. Megpróbáltam utólag megszabadulni a spóráktól, de már késő volt..

HirdetésAzonban miután megszabadítottuk a lakást az egészségtelen gombaspóráktól, kezdtem érezni a javulást. Már nem köhögött annyira a kislányom, és enyhültek a tünetei. Mára hálaistennek jelentősen jobban van, de még hosszú az út a felépüléséig..

Kérlek titeket figyeljetek TI IS ERRE! Ugyan most nyáron talán nem annyira kritikus a helyzet, hisz nyitva vannak az ajtók-ablakok, de ősszel és télen szinte mindenki bent tereget. Természetesen nem mindenki egyformán hajlamos erre, de nem csak mi voltunk azok akik a gombaspóráktól lebetegedtek. Én éveken át nem figyeltem erre és nagyon bánom, de megtanultam a leckét..

Szakemberek szerint is nagyon egészségtelen, ha bent szárítjuk a ruhákat. Főleg, ha radiátorra tesszük a vizes ruhákat, akár 30 százalékkal is megnövelhetjük a lakóterület páratartamát, és így tökéletes közeget biztosítunk a gombák szaporodásához.

“A sok kimosott ruha, majdnem két liter vizet tartalmaz. A legtöbben immunisak egy ideig a gombás fertőzésre, azonban nagyobb veszélyeztetettségnek vannak kitéve az asztmás betegek, azok akiknek le van gyengülve az immunrendszerük, és a daganatos betegek. Ez az állapot akár visszafordíthatatlan tüdőkárosodást is okozhat. Jó meg kell fontolni, hogy hol szárítjuk a ruhákat, mindenképp részesítsük előnyben az udvart, teraszt.”

Kérlek osszátok ezt meg, segítő szándékkal született meg eme írásom, remélem sokaknak tudtam segíteni! Hálásan köszönöm!Kozák Tímea

HirdetésA Glasgow-i Egyetem Mackintosh Építészmérnöki Karának kutatásából az derült ki, hogy számos otthonban túl magas a páratartalom, és ennek közel 30 százalékáért a kiteregetett ruhák a felelősek. A felmérésben részt vevő lakások háromnegyedében olyan magas volt a páratartalom, ami a poratkák szaporodásához vezethet, és felveti a megnövekedett penészspóra koncentráció kockázatát.

A 2011 telén száz otthont vizsgáló felmérés azt mutatta, hogy a tulajdonosok 87 százaléka hideg időben a négy fal között szárítja ruháit, kétharmaduk pedig a fűtőtestek közelében helyezi el a mosott ruhákat. Ez a mosási napokon 30 százalékkal, átlagosan pedig 15 százalékkal növeli a lakás páratartalmát. A kisebb, jobban szigetelt lakások esetében a vízpára nehezen tud távozni.

“Az emberek egyre hatékonyabban szigetelik otthonaikat az energiatakarékosság jegyében, ez azonban nem párosul megfelelő szellőzéssel” – mondja Colin Porteous professzor.

Az otthonokban lévő penész Malcolm Richardson, a Manchesteri Egyetem szakértője szerint elterjedt egészségügyi probléma, ami a nyirkos és hideg brit éghajlaton különösen is előtérbe kerül. Ennek ellenére kevesen vannak tisztában a penészgombával és az általa okozott néha életveszélyes betegségekkel. A penészgomba több százezer típusát ismerjük, de közülük csupán körülbelül tíz okoz betegségeket, főként orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot és más légzőszervrendszeri megbetegedéseket, valamint allergiát.

HirdetésA penészgomba olyan helyeken telepszik meg, ahol magas a levegő páratartalma: jellemzően a tusoló, a mosógép, a mosogatógép és a szárítógép környékén, illetve a konyhában. A penészgomba spóráinak belégzése két hatással járhat. Egyrészt fertőzést okozhat, ami leginkább a legyengült immunrendszerű embereket sújtja, másrészt allergiás reakciót, különösen asztmát válthat ki, amint a spórák bekerülnek a felső légutakba és az orrmelléküregekbe. A penészgomba okozta betegségek tünetei közé tartozik a köhögés, az állandó kimerültség, a szem- és torokirritáció, a fejfájás, a bőrirritáció és a hányinger.