Elvirágzott az orchidea? Ezt tedd, hogy újra gyönyörű legyen

Hirdetés

Lépésről lépésre mutatjuk, mit csinálj!

Ha azt látod, hogy az orchideád már csak búsan meredezik és lehullott róla az összes virág, ne add fel azonnal a reményt. Ha türelmes vagy és hagyod, hogy pihenjen kicsit, akkor a megfelelő gondoskodással és szeretettel újra képes leszel virágokat csalni rá.

Kövesd a következő utasításokat!

Másodvirágzás

Ha a virágzás után az egész szár elszáradt, akkor azzal nincs mit tenni, le kell vágni, mert új virág már nem fog nyílni rajta. Ha zöld maradt, csak a levirágzott részt kell eltávolítani, mert ebből később új egyed nőhet. Az elvirágzás után vágd vissza a szárat a harmadik ízköz felett és ezzel újabb virágzásra ösztönözheted a növényt.

HirdetésPihentetés

A növénynek szüksége van a másodvirágzás után egy kis pihenésre, hogy ne élje fel teljesen a tartalékait. Ez az időszak nagyjából 1-2 hónapot vesz igénybe. A virágszárat vágd vissza a tövénél.

Átültetés

Fontos, hogy az orchideát legalább 2-3 évente átültesd. Ilyenkor mindig eggyel nagyobb cserepet válassz. Az átültetés ideális ideje a pihenőidő lejárta. Ekkor biztosíts neki egy átlag 21 fok körüli hőmérsékletet. Segíts a virágzás beindítását és tedd sötét helyre, majd utána megint napfényre.

Öntözés és táplálás

A másodvirágzás idején heti 1x-2x öntözd meg, akkor, amikor a már majdnem kiszárad a közege, amiben áll. Ha pihen, akkor egyáltalán ne locsold, ellenben permetezd meg időnként vízzel, de figyelj oda, hogy a víz nem lehet kemény.

Öntözővíz

Nem fog újdonságként hatni, az orchideának is az esővíz a legjobb, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor lágy vizet adj neki. Hagyd a csapvizet pár napig állni, hogy leülepedhessenek benne a keménységet okozó ásványok. Hideg csapvízzel soha ne öntözd. Rendszeresen permetezd lágy vízzel.

Forrás: blikkruzs.blikk.hu