„Ez nem Csernobil, hanem egy magyar kórház!” – Világszerte felfigyeltek az itthoni egészségügy állapotára

Hirdetés

Budapest — A kórházak állapota rendben van, de az egészségügyben változtatni kell. Első lépés az állami és magántulajdon szétválasztása lesz – ezt mondta Orbán Viktor a hét végi kötcsei találkozón.

Alighanem nem látta mostanában a Kútvölgyi kórházat, amelyen most ámul a világ „Ez nem Csernobil… ez egy jelenleg is működő kórház Magyarországon” – írták ezt a Kútvölgyi klinika egy fotója mellé a külföldi 9GAG.com oldalról világhódító útjára induló mémben. A képen a Kútvölgyi kórház leharcolt épülete látszik: vakolat nélküli falak, korhadt nyílászárók.

A klinikáról készült mém bejárta még Amerikát is: „Ez nem Csernobil, ez egy most is működő kórház Magyarországon”

HirdetésA tömböt működtető Semmelweis Egyetem 2016-ban nyert 4,5 milliárd forintos támogatást kilenc épület, köztük a Kútvölgyi klinika energetikai fejlesztésére. Ám a munkálatokkal még mindig nem készültek el.

A fotót több mint 14 ezren látták, 1200-an szóltak hozzá. Egy kommentelő szerint a felújítást vállaló kivitelező cég csődbe ment, és a kórház jelenleg másik vállalkozót keres.

A klinikát mi is szemügyre vettük júniusban, ám a kritikus külcsín szintén vállalhatatlan belsőt rejtett. A betegek szobájában leszakadt reluxák, a folyosókon otthagyott létrák, felújítási kellékek voltak, a belső udvaron törmelék. A mosdóba belépve egy otthagyott zsákban halomban állt a gusztustalan hulladék. A betegellátás ugyanakkor zavartalanul folyik, és a felújítás befejezése is megoldódni látszik.

– Az elmúlt év folyamán több támogató kormánydöntés született a Kútvölgyi klinikai tömb felújítása érdekében. A tervezett források mellett másfél milliárd forint további forrást biztosítanak a projekt befejezéséhez. Emellett megkezdjük a fekvőbeteg-ellátás tervezését is – írták. Kerestük a felújítást menedzselő Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Nonprofit Kft.-t és az illetékes minisztériumot is, hogy megtudjuk, mikorra végeznek, ám nem érkezett válasz.

HirdetésAz egykoron impozáns épület sarkán több méteren hiányzik a burkolat, ami igencsak ijesztő látványt nyújt /Fotó: Blikk

Bár vannak más intézményeknél is látványos hiányosságok, van, ahol még elég ülőhely sincs a betegeknek, ám szó sincs arról, hogy hagyná szétesni a kormány a kórházakat: 2010 óta ugyanis mindösszesen 114,45 milliárd forintot költöttek 21 kórház felújítására, korszerűsítésére. A zalaegerszegi megyei kórház 30, a budapesti Sport 10, a Szent Imre 6,8 milliárd forintot kapott. Akad köztük, amelyik nem annyira sikertörténet. A 10 milliárdból megújult veszprémi kórházon például kifogott az időjárás: a betegfelvételi részleg csúnyán beázott a napokban.

Lehet, hogy némely kórház ronda, sőt, ijesztő, de ennél sokkal nagyobb a baj az egészségügyben. Másfél hete felmondott Zacher Gábor (57), a Honvéd sürgősségi osztályának vezetője, mert a létszámhiány és a felszereltség miatt már nem tudta garantálni a biztonságos működést. Az ajkai kórház intenzív osztályán pedig az összes nővér beadta a felmondását a nyáron. Az igazgató azt cáfolta, hogy a főnővér is távozott volna.

– Néha már a betegek biztonságát veszélyezteti az ápolóhiány. Az orvosok körében a hiányszakmák sora folyamatosan nő. A legkritikusabb a hiány a sürgősségi orvoslásban, az érsebészeteken, a traumatológián, de már a nőgyógyászat is hiányszakma többfelé – figyelmeztetett Dénes Tamás (38), a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete vezetője. Az állományban lévők több túlórát, ügyeletet kénytelenek vállalni, ami veszélyeztetheti a betegeket.

– Én sem szeretném, ha buszon utazom, hogy a sofőr fáradtan vezessen. Hivatalos szabályok szerint havonta csak kétszer dolgozhatnánk többet egyhuzamban 12 óránál – sorolta Dénes Tamás.

HirdetésFurcsa ellentmondás, hogy miközben másról sem hallani, mint arról, hogy kevés az orvos, a KSH adatai szerint soha nem dolgozott annyi orvos Magyarországon, mint tavaly: mindösszesen 39 132. Ám Éger István (62), a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ez csak játék a számokkal, mert idesorolják például a napi 1-2 órát rendelő nyugdíjas orvosokat is. – Ha a működési nyilvántartással, teljes munkaidőben, az állami egészségügyben dolgozó orvosokkal számolnának, biztosan más lenne az eredmény – mondta Éger.

Az ajkai kórházban egymás után mondtak fel a nővérek, bár az igazgató szerint a főnővér maradt.

Abnormális állapot és ellátás

Szőcs Júlia (27) szerint a hálapénz a legnagyobb baja az egészségügynek.

– Rendes fizetést kellene adni az orvosoknak, a fiatalokat is meg kellene fizetni, hogy ne hagyják el az országot, így a betegek számára is érezhető lenne a javulás.

Szőcs Júlia /Fotó: Fuszek Gábor

Ditrich Szilvia (24) szerint a hozzáállással és a kórházak felszereltségével is problémák vannak.

Forrás: www.blikk.hu