Ezzel az egyszerű trükkel könnyedén meg fogja tudni tanulni a gyerkőc a szorzótáblát. Vége az áttanult szünidőknek!

Hirdetés

Egyre több szülő panaszkodik arra, hogy az oktatási rendszer egyre rosszabb és rosszabb, a tanárokat nem érdekli, hogy a tanuló tudja-e az anyagot vagy sem, és egyáltalán nem motiválják a gyerekeket a tanulásra. A probléma azonban nem csak ez, hanem a modern kor gyerekeit egyszerűen nem tanították meg gondolkodni. Csak azt tudják, hogy mindenre ott van az internet, mint „megoldás”. A matematika nem csak egy tárgy, amit jól meg kell tanulni. A matematika sokkal több ennél, ez ugyanis gondolkodni tanít.

A Ketkes.com szerkesztősége most megosztja veled azt, hogy hogyan lehet időtakarékosan, de mégis felettébb hatékonyan és könnyen megtanítani a gyerkőcnek a szorzótáblát. Habár szinte minden füzet hátulján ott van a szorzótábla, de az annyi felesleges információt tartalmaz, hogy az ember csak összekeveredik. A következő módszer azonban sokkal érdekesebb és hatékonyabb!
Hogyan tanuljuk meg egyszerűen és gyorsan a szorzótáblát?

HirdetésMint az említettük, a füzetek hátulján lévő szorzótábla maximum puskának jó. Az igazi szorzótábla az, melyet még a régi időkben láthattunk a füzeteken. Azoknak a becsületes neve Pitagorasz táblázat.

Nagyon hasznos, mert semmilyen felesleges információt nem tartalmaz. Csak számokat. Ez a legnagyobb előnye.

Még egy dolog, ami a Pitagorasz táblázat mellett szól az az, hogy logikus gondolkodásra sarkall. Amikor a tanuló ránéz, elkezdi elemezni, értelmezni. A táblázat fejlécében és első oszlopában ugyanazok a számok találhatóak. Itt már megmutatkozik a szorzás első szabálya, tudniillik, ha a felső sort és az oszlopot felcseréljük, a végeredmények változatlanok maradnak.

HirdetésDe ez még csak a kezdet. A következőt talán te se tudtad: ha ráböksz egy szabadon választott pontjára a táblázatnak, az ekkor kirajzolódó négyszögben pont annyi kis négyzet lesz, mint ahányat az ujjad mutat. A gyermek rögtön két pluszt kap: logikus gondolkodást és egy szórakoztató játékot.

A következő lelemény nem véletlenek egybeesése. A szemléltető ábra alapján nagyon egyszerű elmagyarázni és megérteni, mi is az a négyzet vagy téglalap területe és hogyan kell azt kiszámolni. Természeten, első osztályban ezt nem tanítják, de később így sokkal könnyebb lesz a geometriát megérteni.

HirdetésEz persze nem jelenti azt, hogy a hagyományos szorzótábla rossz lenne, vagy el lehet felejteni. Egyszerűen a fentiek után nincs értelme használni, hacsak nem dolgozatkor puskaként. A gyerkőcnek meg lehet mutatni, mennyivel előnyösebb a Pitagorasz táblázat, habár az eredmények mindkét esetben azonosak, csak előbbivel játékosabban lehet megtanulni a szorzótáblát.

A szorzótáblát nem csak táblázat segítségével sajátíthatjuk el. Használhatunk pálcákat is. A hangsúly mindig azon van, hogy mivel tudjuk a gyermek érdeklődését felkelteni. Nagyon fontos az, hogy a gyermek az elvet értse meg, ezután mát önállóan tud bármilyen számot szorozni.

HirdetésVégezetül nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a gyermeknek nem szabad minden szabadidejét a tanulással töltenie. Talán az legfontosabb, hogy gyermekünk megértse, nem az iskola, a tanár néni számára kell megtanulni valamit, hanem saját maga, a saját élete számára. Mert a tiszta, logikus gondolkodás nagyon fontos az életben.

Írd meg nekünk a kommentrovatban, mit gondolsz te erről a dologról, mit tartasz te fontosnak a gyermeknevelésnél, mi a fontosabb, az hogy tudja, vagy az, hogy honnan tudja? Ne feledd megosztani se ezt a cikket barátaiddal, ismerőseiddel!

Forrás: ketkes.com