Figyelem!!! Nagyon fontos! Ha ezt a középkorú férfit látod az út szélén, NE ÁLLJ MEG! Veszélyes! A férfi egész Magyarország területén megjelent már!!!!! Adjátok tovább!

Hirdetés

Figyelem!!! Nagyon fontos! Ha ezt a középkorú férfit látod az út szélén, NE ÁLLJ MEG! Veszélyes! Adjátok tovább!

A férfi egész Magyarország területén megjelent már. Egy bérautóval (ezüst BMW) áll az út szélén és pénzt kéreget benzinre, mondván, hogy külföldi és pénzre van szüksége. Néhányan arról számoltak be, hogy egy nagyobb taktikai kést láttak az oldalára rögzítve.

NAGYON VESZÉLYES LEHET! Adjátok tovább, még mielőtt valami komolyabb áldozata nem lesz a nagy pénzgyűjtésnek!

HirdetésÍme egy érdekes cikk ezzel kapcsolatban:

Miért áll ki valaki napjainkba az út szélére egy ingyen fuvarért? Ki és miért veszi fel a nemzetközi jelzést mutató, sokszor az úti célt jelző táblát tartó stoppost? Stoppoltunk és faggatóztunk.
Autóstoppal utazni nem egyszerű mutatvány. Saját tapasztalatból mondhatom, a leggyakrabban azok vesznek fel, akik anno katonaként, vagy belevaló középsulis csajsziként maguk is megélték, milyen lehangoló órákon át kinyújtott ujjal nézni az elsuhanó kocsik után.

Nem olyan régen a nagykanizsai Balassa József és Magyar László mellé szegődhettem útitársnak katonakori úti élményeik ugrottak be, amikor megláttak az út szélén, és bár munkaidőben siettek valahova nem haboztak megállni.

– Ritkán találkozunk manapság stopposokkal, és nem is állnánk meg bárkinek – magyarázta László. – Nem azon múlik, hogy lány áll az út szélén, vagy fiú, inkább hogy hányan vannak. Ha többedmagaddal lettél volna, nem veszünk fel. Még a hátizsákos fesztivál-stopposokban sem bízunk…

József megnyugtatott: meg sem fordult a fejükben, hogy esetleg más célból állnék az út szélén, az öltözék, a viselkedés, meg persze az első kérdés rögtön megmutatja, hogy utazni szeretne az illető, vagy testi szolgáltatásokat kínál.

Az autóstop a köztudatban a kifejezetten veszélyes időtöltések közt szerepel. Aki felvesz, vagy fülébe jut, hogy gyakran utazom így, szinte azonnal megkérdi: hogyhogy nem félek? De vajon Farkas Rudolf és felesége miért nem vaciláltak egy cseppet sem, amikor megláttak az úton?

– Bárkit nem vennék fel, mindig megnézem az illető küllemét, ápoltságát – magyarázta a férj. – Ha látom, hogy fiatalokról van szó, akik azért fanyalodnak stoppolásra, mert nincs elég pénzük tömegközlekedésre, vagy pláne saját autóra, természetesen szívesen segítek. Nem felejtettem el, hogy régen én is ebben a cipőben jártam. Persze akkor még más idők voltak: nagyobb bizalommal voltak, egymás felé az emberek, nem volt ekkora a szükség, és nem is lehetett ennyi bűntényről hallani. Tizenhét év körüli nagylányaimnak a világért meg nem engedném, hogy kiálljanak stoppolni, inkább elviszem őket bárhová.

Magai Ferenc rutinos stopposként a megfelelő öltözékre hívta fel a figyelmet, amikor szakmai titkairól kérdeztem: a csöves cucc plusz órákat jelenthet az út mellett, míg jól szituált külsővel akár az épp lekésett busz is megelőzhető.

Hirdetés– Előfordul, hogy nem stoppal akarok menni, csupán így jön ki a lépés, legutóbb a hét végén volt egy ilyen esetem, mikor egy hangversenyre kellett beérnem Gellénházáról Zalaegerszegre, és a busz az orrom előtt hajtott el – mesélte Ferenc. – Ha összejön az utazás, gyorsabban és olcsóbban is megúszhatjuk, és nem utolsósorban érdekes emberekkel találkozhatunk. Egyszer például egy plébános vett fel, akivel nagy élmény volt az eszmecsere. Persze volt nehéz esetem is. Haverommal együtt stoppoltunk, mikor egy srác azért vett fel, hogy kisegítsük pár szál cigivel. Mivel azonban egyikünk sem dohányzik, nem ment velünk semmire, ettől aztán bepipult és nekiállt vadul száguldozni. Mikor leállt egy bolt reményében, úgy szöktünk ki a kocsiból.

Feri egyébként a táblás stopposok közé tartozik, ha már előre tudja úti célját, inkább táblára kiírva előre közli potenciális sofőrjével, hogy hová szeretne eljutni.

Magai Ferenc rutinos stoppos

– Különböző szokások vannak a stoppolással kapcsolatban – magyarázta. – Magyarországon ma inkább a fesztiválok megközelítésére jellemző ez a fajta utazás, míg Németországban sokkal gyakoribb, és egyszerű dolga van a vándornak, mert könnyen felveszik. Ott nem a stoppolási kultúra hiánya, inkább a sok autópálya jelent akadályt, ahol büntetik a gyalogosokat.

Ezzel szemben más stílust képvisel Hollandia, ahol még KRESZ-táblák is jelzik: innentől elég ha kinyújtjuk a hüvelykujjunkat. De a felkészületlen stopposoknak igazán nagy meglepetésekkel Románia szolgálhat.

– Egyik nyáron Erdélybe mentünk barátaimmal – mesélte Ferenc. – A határon túl felvettek ugyanúgy, mint azelőtt, csak mielőtt kiszálltunk, benyújtották a számlát. Meglepődtünk, mert nem is sejtettük, hogy ott fizetni kell a stoppolásért, aztán miután ennek hangot adtunk persze nem balhéztak, de elég cikis helyzet volt.

Ferenc tapasztalatai egyébként szintén arról árulkodnak, hogy ma már kevesen folyamodnak ehhez az alternatív utazási módszerhez, másrészt viszont fellendült egy új ága a környezetkímélő utasszállításnak: az interneten való útitárs keresés is.

HirdetésMár a neten is lehet stoppolni

Több honlap is arra szolgál, hogy az erre vállalkozók beírják a kijelölt úti céljukat, hogy aki szeretne, társulhasson. Néha persze minimális összeget is kér a sofőr, vagy osztoznak a benzinköltségen, de az sem ritka, hogy teljesen bérmentve csak azért keres társat valaki, hogy ne egyedül kelljen utaznia. Ezeken az oldalakon még különböző stoppos versenyekről is nyerhetnek információkat a stoppolás iránt érdeklődők, a cél csupán minél előbb odaérni a kijelölt pontra.

forrás: zaol.hu