Kifecsegte a titkot a ker­tész, ettől ontja a vi­rá­gait a mus­kátli

Hirdetés


A mus­kátli hálás, gyönyörű nö­vény. Nem csoda, hogy – kü­lö­nö­sen a futó típus – szinte mindenhol dí­szíti az eu­ró­pai házak ab­la­kait, erkélyeket. Nem annyira víz­igé­nyes, a bot­lá­sa­i­dat meg­bo­csájtó nö­vény. Ha rend­sze­re­sen táp­ol­da­to­zod, és még a kony­há­ban is gon­dolsz rá, késő őszig ki­fogy­ha­tat­la­nul ontja majd a vi­rá­go­kat.

Ha most vásárolsz új palántákat, keresd a kicsit drágább, de öregebb töveket. Ezek nagyobbak, erőteljesebbek, ellenállóbbak a nehézségekkel szemben, és kevesebb odafigyelést igényel a gondozásuk.

HirdetésEz az évszázadok óta a magyar faluk piciny ablakait tipikusan díszítő növény nem őshonos nálunk. Dél-Afrikából származik. Ha az igényeit kutatod, csak gondolj a déli földrész éghajlatára. Azok a körülmények az ideálisak a virágözönnel pompázó muskátlitartásához.
Mik a szükségletei?

Igazán nem meglepő, hogy a fény a legfontosabb elem a muskátliszámára. Akkor virágzik igazán szépen, ha legalább fél napon keresztül süti a nap.
Meleg

Nem bírja a fagypont alatti hőmérsékletet. Teleltetés nélkül elpusztul. Tehát tulajdonképpen egynyári virág.
Víz

Nem kifejezetten vízigényes növény, de ha sok virágot akarsz, kánikulában akár naponta kétszer is meg kell öntözni.

Kora reggel vagy késő este öntözd, hogy ne perzselődjenek meg a levelek. Állott víz a megfelelő ehhez. Állás közben elpárolog belőle a klór, és felveszi a környezet hőmérsékletét is. A pangó vizet azonban nem szereti.Ezért fontos, hogy a cserép, balkonláda alján legyen kiömlő nyílás. A túlöntözés elpusztítja a növényt. Ha nekiszegeznék a kérdést, melyiket választja, akkor inkább a szárazság mellett voksolna.
Föld

Tavasszal az áttelelt muskátlidat ültesd új földbe. Jó vízmegtartó, a szükséges tápanyagokat tartalmazó virágföldet vegyél neki. Az a legjobb, amit kifejezetten muskátlinak ajánlanak. Mielőtt új földbe tennéd, óvatosan rázd le róla a régit.

HirdetésTáp

Tápoldat nélkül nincs dús virághozam.A beültetés után 1 hónappal kezdd, és hetente 1x végezz tápoldatozást. A táprudak is jók, kéthetente egyet dugj minden tőnek a tövébe. Földbe szúrható, tápoldatot tartalmazó műanyag adagoló tartályok is beszerezhetők. Ezzel hosszabb időre is megoldod az ásványi anyag utánpótlást.

A konyhában is jusson eszedbe a balkonod dísze: ha gabonát, mazsolát mosol, ha kemény tojást főzöl (sótlan vízben), ha marad a gyógyteából egy fél bögrényi, öntsd a muskátli földjére. Szélesen fog mosolyogni (még több virágot hoz!). Ha mosogatásnál nem használsz kémiai szereket, akkor a mosogató vizet is oda löttyintsd. Abban is rengeteg tápanyag van. Még ételmaradékokat is, mint – a kávézacc, tea levél, banánhéj – a földjére csempészhetsz.
Ápolás

Mindig csipkedd le az elnyílott virágokat. Ezzel serkentheted a növénykédet, hogy új virágokat hozzon.

A futómuskátlit nyaranta egy-kétszer vissza kell vágni. Így fejleszt új hajtásokat, és egyre sűrűbb lesz.

Forrás: ripost.hu