M7-es autópályán 35-ös karambol van. Nem fogják eltalálni, hogy mi okozta ezt a nagy karambolt !

Hirdetés

Pár órával ezelőtt a M7-es autópályán jöttünk haza Balatonról Budapestre, két napja a távot fordítva tettünk meg. Most olvasom, hogy ahol eljöttünk, ott most 5-ös karambol miatt helyszínelés folyik személyi sérüléssel… ,írja az IFLGroup1 Nagyon szeretném, ha ez mindenkihez eljutna!

Drága autós kollegák!

NEM csodálom! Vagyis inkább azt csodálom, hogy nem percenként történik egy koccanás az autópályán. Mintha a római birodalom gladiátor vermébe csöppennénk, ahol a farokméregetőtől kezdve, a gladiátoron keresztül a szende szüz kislányig mindenki képviselteti magát…

Elmesélem miket tapasztalatam (és ezeket nem egyszer, hanem végig a több száz kilométeren keresztül…)

1. Letolnak a pályáról

És komolyan mondom! Az esetek 90%-ában konkrétan BMW-s autó érkezett belső sávban a seggembe kiló 60-nál (mármint én kiló60) és rezzenéstelen arccal konkrétan fél méterre tolta a kocsim hátulját, hogy húzzak le a külsőbe! Ezt akkor is megtették, amikor a külső sávban kialakult egy hosszabb szakaszon a folyamatos és rendkívül szoros autósor, tehát esélyem nem volt elmenekülni…

HirdetésMár amiatt kifejezetten bizsereg ilyenkor az öklöm, hogy egy kiló30-as táblánál kiló60-al közlekedve hogy van bárkinek pofája letolni a másikat?

Másrészt miért gondolja a retardált gyökgyökér, hogy egy tankban ül, aminek nem lehet baja? Az ilyen gyökér nem hallott még a féktávolságról? Hova a búbánatos szempillába fékezne, ha mondjuk nekem be kell lassítanom az előttem közlekedő miatt? Ez konkrétan életveszélyes.

2. Féktávolság és nem udvariasság

Kezdem azt hinni, hogy az emberek nem igazán hallottak a féktávolságról. Én mindig ügyelek erre, hogy legyen “hely” az elöttem levő és köztem. Na nem azért, hogy a parasztja a másik sávból “éppenhogy” beférjen, hanem azért, hogy bármilyen hirtelen sztori esetén legyen hangyaf@sznyi esélyem a balesetmentes kikerülő manőverre…

3. Akkor is megpróbálnak letolni, amikor dugó van

Kicsit rugózva az első ponton, a parasztja nem csak akkor akar letolni mindenkit, amikor folyamatos közlekedés gyanúja áll fenn. Jön kiló80 felett, már 500 méterre látja, hogy valamiért lelassult a sor, villognak a fékjelzők, de ő nyugodtan nyomja a gázt, majd megsértődve nyom egy satuféket, amikor beérkezik a sor végére és durcásan a másik seggébe áll, hogy húzzon le a p@csába onnan, mert megjött Mózes és nyílik a tenger.

Az ilyen elgondolkozik azon, hogy oka van annak, ha kialakul egy dugó az autópályán és onnan akkor sincsen hova menekülni, ha megérkezett a falu bikája, akinek halaszthatatlan dolga van?

Hirdetés4. Index nem alapfelszereltség

Nem bírom megérteni, hogyan nincsen félelemérzete az embereknek, amikor index nélkül változtatlan hirtelen felindulásból sávot a sztrádán… K@rvára balesetveszélyes, amikor te érkezel a saját sebességeddel és a másik sávból (általában) alacsonyabb sebesség mellett hirtelen eléd kerülnek.

5.A szüttyögők

Azt hiszed, hogy csak a gyorsan hajtva okozhatsz balesetet? Akárhogyan próbálják bizonygatni, sosem a kiló60-al közlekedőkkel van baj, ha azok odafigyelve, kultúráltan, követési távolságot betartva közlekednek…

Ha semmi nem indokolja, akkor kutya kötelességed 130-as táblánál 120-130-al közlekedni, ugyanis a másik elvtárs jogosan számít tőled erre. Ehhez képest megérkeznek a hétvégi autósok, vagy (jellemzően) azok a nők, akik félnek 100 felett menni.

Ha picit belegondolunk, akkor egyrészt a külső sávban szüttyögő 100-as miatt a belső sáv indokolatlanul bedugul, hiszen minden normálisan közlekedő autós rákényszerül a belső sávos kitérő manőverre!

Ennek kevésbé szofisztikáltabb esete, amikor a szüttyögő belekezd egy másik szüttyögőt megelőzni a belsőből. Egyik megy 100-al, a másik 110-el, mindezt a 130-as táblánál… Ezt megcsinálja Székesfehérvárnál, amit még Budapesten is érezni fognak, hiszen mindenki másnak be kell lassítania emiatt és egy halmazati belassulás veszi kezdetét.

6. Szüttyögő, aki előz és nem nézi a visszapillantót

Hihetetlen, hogy vannak, akik képtelenek felmérni a másik sávban érkezőnek a sebességét. Van az az élethelyzet, amikor egyszerűen képtelen úgy besorolni a belsőbe a másik autó, hogy az egyből felvegye a ritmust (sebesség vagy távolság miatt). Ilyenkor ne kezdjél bele baszki a besorolásba, mert az érkezőt erőteljes fékezésre kényszeríted és nem tudhatod, hogy az érkezőnek a seggébe van e éppen egy másik ügyeletes díszfasz, aki mindent elkövet, hogy koccanjanak…

+1 kedvencem

HirdetésA felüljáró hídra kiült bicajos család, aki messziről úgy néz ki, mint a trafizó rendőr… Biztos izgalmas látvány lehet bambulni az autópályát, de az autósoknak annyira nem gyerebe a dolog, hiszen amikor 130-al lehet menni és meglátnak valakit a hídon, akkor a legtöbben belassítanak 110-re, annyira megijednek a trafitól. Ez megint halmazati problémát okoz, aminek a vége egy rögtönzött dugó is lehet…

Komolyan halálfélelmem volt egyesek közlekedési kultúrája miatt,írja az IFLGroup1

Arra kérek mindenkit, hogy figyeljünk a másikra, próbáljunk meg a közösségi közlekedés részesei lenni és fogjuk fel: nem mi szartuk az egészet!

Nyugodt ember vagyok, de az első órában kb. 30 autóst vágtam volna állcsúcson, mivel mindegyikük “közlekedésében” benne volt a baleset opció. – fotó :illusztráció!