MAGYAR FIÚ LETT A VILÁG LEGJOBBJA! SOKSZOR ÉLETÉT KOCKÁZTATVA,EZEKKEL A FOTÓKKAL TAROLT!GRATULÁLUNK BENCE,BÜSZKÉK VAGYUNK RÁD!

Hirdetés

Hoztunk nektek gyönyörű felvételeket Máte Bence kiváló természetfotóstól, aki megnyerte a Nagy Göncöl című fotójával a BBC Wildlife magazin madarakat bemutató kategóriáját. Ezenkívül Bence a londoni Természettudományi Múzeum világversenyén is az élen végzett szintén madarakat ábrázoló kategóriában – MTI nyomán.

A fődíjat egyébként Michael „Nick” Nichols nyerte meg fekete – fehér kategóriában a Serengeti parkban készült felvételével.

Nagyon büszkék lehetünk Bencére, mert Ő az első magyar, aki ebben a kategóriában a legjobb lett. Egyébként is korábban már négyszer díjazták más rangos pályázatokon.

Máté Bence pont azt érezte, hogy ebben az évben most Ő nem elég jó, nem sikerültek úgy a fotói, mint eddig és majdnem ki is hagyta a versenyt. Aztán az utolsó napon mégis benevezett a jubileumi pályázatra.

“Már annak is örültem volna, ha csak a kiállított képek között szerepelek”- így fogalmazott a fotós, aki nagyon örült, hogy a zsűri is látta milyen különleges a kép.

Máté Bence valódi nagy kihívásnak tekintette a győztes felvétel készítését mind technikailag és mind etológiailag is egyaránt.

“Sokéves előkészület után, lesben 74 eltöltött éjszaka és rengeteg technikai kísérletezés eredménye ez a fotó.” – mondta

HirdetésKülönös kihívást és nehézséget okozott az is, hogy a képet nem távirányítással, hanem állványra helyezett géppel készítette. Nagyon kellett figyelni, hogy nehogy elzavarja a szürke gémeket, mert a különleges madarak a legapróbb fény – vagy hanghatásra is megriadtak és elszálltak volna, hiszen a szürke gém a legfélénkebb madarakhoz tartozik azon a környéken.

A pályázatra 42 ezer nevezés érkezett összesen 90 országból. A szakmai zsűri 18 kategória 100 legjobb felvételét választotta ki, amiket október 24 – től lehet megtekinteni a londoni Természettudományi Múzeumban. A kiállítás ezek után számos országban látható: Ausztráliában, Kanadában, Kínában, Franciaországban, Németországban, Izraelben, Olaszországban, Lengyelországban, Dél-Afrikában, Hollandiában, Nagy-Britannia 10 városában és az Egyesült Államokban is látható lesz.

Bence az eddigi legnagyobb kihívással találkozott pályája során, de nagyon jól vizsgázott azt már láthatjuk. Összesen 74 éjszakát töltött lesben, hogy ez a csodás fotó elkészülhessen. Nagy kitartásról és önfegyelemről tett tanúbizonyságot és számtalan technikai kísérletről is. Olyan helyet választott lesnek, ahol már az elmúlt sok – sok évben látta a madarakat. A fotós valódi nagy kihívásnak tekintette a győztes felvétel készítését mind technikailag és mind etológiailag is egyaránt.

HirdetésFotótechnikailag a legnehezebb és egyaránt a legnagyobb feladatot Bencének az jelentette, hogy a madár és a csillagok nem estek egy mélységélességi síkba ezért a saját maga által épített kimondottan erre a célra létrehozott felszerelésre volt szüksége.
Fotó: Máté Bence

Az esti díjátadón a múzeum fővédnöke, Katalin cambridge-i hercegnő is jelen volt. Bence fotóját megnézheted itt.

Cikk a twice.hu nyomán íródott