Mákos, diós bejgli receptem, előre megsüthető, lefagyasztható, így ünnep előtt nem kell kapkodni!

Hirdetés

A mélyhűtőben tárolva, mindig lesz finom bejgli. Mindenki kapkod Karácsony előtt, holott egy kis lazább időszakban túl lehetne a “nagyján”. A mélyhűtő áldásos dolog!
HOZZÁVALÓK:

Az alaptészta, :
1 kg átszitált liszt,
40 dkg vaj vagy margarin
2 db tojásnak a sárgája
2.5 dl tej
10 dkg porcukor
2 dkg élesztő
1 kávéskanál só

Diós töltelék:
0.5 kg darált és durvára vágott dió vegyesen,
1.5 dl víz,
10 szem szegfűszeg a forrázó vízbe (de ezt kivesszük mikor leforrázzuk a tölteléket.),
30 dkg cukor,
2 db citromnak a héja és
egy db narancsnak a héja reszelve,
1 evőkanál fahéj,
8-10 dkg mazsola,
3 cs. vaníliás cukor vagy 1 vanília rúdnak a kikapart belseje.
Mákos töltelék:
0.5 kg darált mák,
1.5 dl víz,10 szem szegfűszeg a forrázó vízbe (ezt majd kiszedjük),
30 dkg cukor,

Hirdetés2 db narancsnak a héja és
1 db citromnak a reszelt héja,
1 evőkanál fahéj,
3 csomag vaníliás cukor vagy
1 vanília rúdnak a kikapart belseje
ELKÉSZÍTÉS

Aki zsírral készítené a tésztát az úgyszintén 40 dkg, ha keverve akkor 20 dkg zsír és 25 dkg vaj. Tojások szétválasztva a kenéshez. Ekkora mennyiségű tésztából 4 db nagyobb méretű bejglit készíthetsz. Vagy 6 db kisebb.

Tészta összeállítása: Az átszitált lisztbe beletesszük a porcukort és a sót. Jól összedolgozzuk. 2 lépésként a vajjal jól elkeverjük hogy ne legyenek benne vaj darabok. 3.lépésként, a SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ tejbe bele morzsoljuk az élesztőt és a két tojás sárgáját is beletesszük. Élesztőt nem futtatjuk. Kanállal jól összekeverjük és mehet a vajas lisztes keverékbe. Jól ki kell dolgozni a tésztát. És 6 x 30 dkg gombócokat formázunk. Folpackba csomagolva egy órát hűtőben pihentetjük. Egy óra letelte után szépen 20 x 25 cm es négyzetre kinyújtjuk és töltjük.

Diós töltelék:0.5 kg darált és durvára vágott dió vegyesen,1.5 dl víz,10 szem szegfűszeg a forrázó vízbe (de ezt kivesszük mikor leforrázzuk a tölteléket.),30 dkg cukor, 2 db citromnak a héja és egy db narancsnak a héja reszelve,1 evőkanál fahéj,8-10 dkg mazsola,3 cs. vaníliás cukor vagy 1 vanília rúdnak a kikapart belseje. Én a vízből és cukorból készítek egy könnyebb szirupot. A dióba beleteszek mindent amit felsoroltam, és utána merőkanállal annyi szirupos vizet merek rá hogy egy könnyed töltelék legyen. A mákos is ugyanígy készül.

HirdetésMákos töltelék:0.5 kg darált mák,1.5 dl víz,10 szem szegfűszeg a forrázó vízbe (ezt majd kiszedjük), 30 dkg cukor, 2 db narancsnak a héja és 1 db citromnak a reszelt héja,1 evőkanál fahéj, 3 csomag vaníliás cukor vagy 1 vanília rúdnak a kikapart belseje. Aki szereti a mákosban is a mazsolát természetesen tehet bele úgy, mint a diósba is.

A bejgliket tojás sárgájával megkenjük, hűvös helyen. Én (HŰTŐBE TETTEM) addig pihentetjük, míg az megszárad rajtra, még egyszer átkenjük, sárgájával ismét hideg helyen pihentetjük mikor az is megszáradt rajta tojásnak a kikevert fehérjével átkenjük és egy 30 percen meleg helyen már kelesztjük tovább .200 C fokon alsó felső sütés módon 35 percig sütjük. A sütőből kivéve felvágás előtt hagyjuk, kihűlni! 6 gombócot gyúrtam. A gombócok súlya pontosan 30 dkg darabonként. 20 x 25 cm re nyújtottam ki. Én ezt az arányt mindig úgy készítem el, hogy ahány dkg a tészta gombóc annyi súlyú tölteléket teszek bele. Nem szabad túl vékonyra nyújtani, ami miatt repedhet..

A mélyhűtőben tárolva, mindig lesz finom beigli. Előző nap leveszel belőle és olyan, mintha aznap sütötted volna.A lényeg, hogy szobahőmérsékleten olvadjon ki.Folpackba szoktam csomagolni.

Aki nem hiszi,járjon utána. .:) Mindenki kapkod Karácsony előtt, holott egy kis lazább időszakban túl lehetne a “nagyján”. A mélyhűtő áldásos dolog!

Szikoráné Kádár Marianna receptje

—fantasztikusan néznek ki!!

—Gyönyörű bejgli!! Nekem is ez a recept van meg, ezt sütöm, de soha nem csalódtam!!

Forrás: egyszerugyorsreceptek.com