Nem részeg, leesett a cukra! – ne ítélj elhamarkodottan, a tünetek megtévesztőek!A betegség nem játék! Osztani ér!

Hirdetés

Nem biztos, hogy részeg egy utcán fekvő magatehetetlen ember, de sajnos sokaknak ez az első gondolatuk és elmulasztják a segítségnyújtást, pedig az akár egy cukorbeteg életébe is kerülhet.
Mi is a cukorbetegség?

A diabétesznek két fajtája van. Az 1-es típusú úgynevezett inzulinhiányos betegség, náluk sokkal gyakrabban előfordulnak a rosszullétek. Inkább gyermekeket, fiatalokat érint és általában életük végéig inzulinra szorulnak, ennek fényében, ha nem jutnak hozzá megfelelő időben akár kómába is kerülhetnek.

A 2-es típusú rendszerint felnőtt korban alakul ki, sokszor elegendő az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés, ám súlyosabb esetben ők is inzulinpótlásra szorulnak.

Mindkét esetben oda kell figyelni a táplálkozásra, tartani kell a diétát, de az is nagy gondot tud okozni, ha a beteg nem eszik megfelelően.

HirdetésA cukorbeteg környezetében élőknek is tisztában kell lenniük a betegség tüneteivel. Fontos, hogy felismerjék, ha túl alacsony (hipoglikémia) vagy ha túl magas (hiperglikémia) a vércukorszint, hiszen így tudnak megfelelően segíteni. Ám sajnos előfordul, hogy idegen környezetben éri a rosszullét a beteget, ebben az esetben mások, ismeretlenek segítségére szorul.

Sajnos sokszor előfordul, hogy illuminált állapotnak gondolják ezeket a rosszulléteket, hiszen sok tünet megtévesztő lehet, ezért minden esetben győződjünk meg a rosszullét okáról és próbáljunk meg segíteni vagy hívjunk mentőt.
A leesett vércukorszint tünetei:

– gyengeség
– remegés
– sápadtság
– izzadás
– szédülés
– koncentráció elvesztése
– sírás, szorongás
– hányinger
– elmosódott, érthetetlen beszéd
– látási zavarok
– szapora pulzus
– lihegés
– görcsök
– idegesség, agresszivitás
– eszméletvesztés

HirdetésEzeket a tüneteket keverik össze a részegséggel leginkább, előfordul, hogy olyan zavart állapotba kerül a beteg, hogy fel sem ismeri a hipolikémiát, viszont sürgős segítségre szorul. A rosszullét során nem feltétlenül jelentkezik az összes tünet , néha csak 1-2. Amennyiben a beteg állapota még azt lehetővé teszi szőlőcukrot, sima kristálycukrot vagy olyan élelmiszert kell etetni vele, amelynek magas a cukortartalma. Ha már nincs magánál nem tudja ezeket lenyelni, ne erőltessük, hanem fektessük stabil oldalfekvésbe és hívjunk mentőt, általában a gyorsan beadott glükózinjekciótól hamar magához tér.
A megemelkedett vércukorszint tünetei:

– gyümölcsös lehelet
– émelygés, hányás
– szaggatott légzés
– kiszáradt száj
-szomjúságérzés
– megemelkedett pulzus
– gyomorfájdalom
– gyakori vizelés

A betegség nem játék!
Osztani ér!

Forrás: hir.ma