Olyan dolog lehet Kína alatt, amire senki sem számított

Hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogyha ez tényleg igaz, az szenzációs felfedezés lehet.

Kína alatt már az elmúlt években is sejtették, hogy létezhet valami. Pontosabban nem az ország teljes területe alatt, hanem a Takla-Makán sivatag alatt.

A Takla-Makán homoksivatag Közép-Ázsiában, Kína Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület tartományában található, mely öbb ezer éve kiszáradt vidék, és egyike a világ legnagyobb homoksivatagainak. Területe 270 000 km², legnagyobb hosszúsága mintegy 1000, legnagyobb szélessége mintegy 400 kilométer.
Hirdetés

Ennek a sivatagnak a mélyén egy olyan dolog lapulhat, ami önmagában szenzációs felfedezés lehet, ha bebizonyosodik a valódisága.

HirdetésRengeteg geológus úgy sejti ugyanis megalapozott tudományos elméleteket, és méréseket alapul véve, hogy Kínának egy rejtett, sivatag alatti óceánja lehet.

Nem az a fajta hely, ahol vizet remélne az ember. A szakemberek a széndioxid sivatagi levegőben való viselkedését tanulmányozták évekkel ezelőtt, amikor arra lettek figyelmesek, hogy a Tarim-medencénél eltűnnek az üvegházgázok.

Ez pedig már eleve egy gyanús indikátora volt annak, hogy a sivatag talán nem is teljes az, aminek elsőre látszik. A megdöbbentő felfedezést, akkoriban még csak feltételezést a világsajtó és a tudományos társadalom kétkedve fogadta.

HirdetésMára azonban kiderült, hogy komoly esélye van annak, hogy az elmélethelytálló legyen, és valóban létezzen egy rejtett óceán a sivatag alatti rétegekben.

Ugyanis azért tűnnek el a sivatag felett az üvegházgázok, mert az óceánok – és a bennük lévő meszes vázú élőlények, korallok- magukba szívják a mérges gázokat, hogy azt beépítsék vázukba.

Próbáltak az elmúlt években más magyarázatot találni a jelenségre, de nem sikerült. Sőt, ekkora mennyiségű szén-dioxid felszívódást semmi mással nem lehet magyarázni.

Elsőre semmi más nem tűnik fel a Takla-Makán kietlen sivatagában sétálva. A helyiek sem érzékeltek eddig semmit abból, amit sejteni vélnek a sivatag alatt. A helyi gazdák szétlocsolják növényeikre a fellelhető kevés vizet, a maradék pedig vagy a levegőben elpárolog vagy a homokos talajba süllyed.

Forrás: avilagtitkai.com