Rossz hír az apukának, a gyerekeknek az a legjobb, ha 3 éves korukig az anyával alszanak!

Hirdetés

Egy gyermekorvos arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekek három éves korukig az édesanyjukkal kell aludjanak, mert az anya közelsége nagyban befolyásolja a gyerek fejlődését.

Azok a kétnapos csecsemők akiket kiságyba fektettek sokkal kevesebbet és nyugtalanabbul aludtak, mint azok a csecsemők akik az édesanyjuk mellkasán pihentek. Sőt egy ennél is érdekesebb és fontosabb felfedezés, hogy azoknál a csecsemőknél akik nem az édesanyjukkal alszanak a pulzus szám is magasabb.

Az anya jelenléte nélküli alvás elvágja a köteléket a gyerek és az anya között és rossz hatással van a gyerek agyának fejlődésére. A kutatók szerint ez egy nagyon meghatározó folyamat, amely maga után vonja a gyerek későbbi viselkedésének a kialakulását is.

HirdetésDoktor Nils Bergman a Cape Town egyetem egyik orvosa azt nyilatkozta, hogy az újszülöttek számára az a legjobb, ha az édesanyjuk mellkasán alszanak, a születést követő néhány hétben és utána is az anya ágyában maradnának három vagy akár négy éves korukig.
Előfordulhat, hogy az anya álmába ráfekszik a csecsemőre és ez problémát okoz?

Nemrég volt publikálva Nagy Britanniában egy tanulmány a csecsemők hirtelen haláláról, amelyből kiderült, hogy egyharmada ezeknek az eseteknek akkor következett be, amikor a csecsemő az édesanyjával egy ágyban alszik. Doktor Bergman azért megemlíti a következőket: “A hirtelen történő csecsemőhalál, amit éjjeli fulladás okoz, nem minden esetben az anya a hibája. A fulladást rengeteg dolog okozhatja, mérgező füst, túl nagy párna, veszélyes játékok.”

A tudósok kutatásokat végeztek 16 olyan csecsemőn akik az édesanyjukkal is aludtak és a kiságyukban is. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyerekek szíve háromszor gyorsabban ver, akkor amikor egyedül alszanak. A 16 gyerekből csak 6 gyerek aludt nyugodtan egyedül a kiságyban, de kevésbé mélyen aludtak, mint azok a gyerekek akik az édesanyjuk mellett feküdtek.

HirdetésAz egyedül alvó gyerekek ritkábban lépnek át az aktív alvási fázisból a mély alvási fázisba, pedig ez az átmenet nagyon fontos a gyerekek agyának normális fejlődéséhez.

Az állatokon végzett kísérletek azt igazolják, hogy a stressz és a kevés alvás gyerekkorban, viselkedési zavarokat eredményezhet tizenéves korban.

A gyerekek számára a legbiztonságosabb hely a szülők ágya, azzal a feltétellel, hogy a szülők nem dohányoznak, nem fogyasztanak alkoholt, nem túlsúlyosak és nem túlságosan fáradtak.

A leleményes szülők könnyen megoldhatják ezt a problémát, ha a kiságyat közel húzzák az ágyhoz, ahogy a fotón is látható. Így a gyermek érzi az anya közelségét, még sincs veszélyben, mert van közöttük annyi távolság, hogy biztonságosan alhasson.

Forrás: ketkes.com