Vigyázat!!!!!! Lakossági figyelmeztetést adtak ki 2018. július 18-ra , azaz szerda estére!

Hirdetés

9 megyére adtak ki riasztást !Hatalmas égszakadás jön !3 cm-es jégdarabokra hívja fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat, amihez 70 km/órás szél társul !

Az OMSZ szerdára a nagy mennyiségű eső és a viharos szél miatt figyelmeztetést is kiadott. A széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órás is, a lehulló csapadék pedig a 20 milliméternél is több lehet.

Lakáson belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat.
Ma estére, éjszakéra mennydörgést és akár helyneként erős villámtevékenységet jósolnak a meteorológusok!
Ezt kell tenned, ha dörög, villámlik!Oszd meg kérlek, mert ÉLETET MENTHETSZ! Segítsük egymást egy megosztással! Köszönjük!

HirdetésMagyarország – Senki sincs biztonságban, bárhol lecsaphat a villám! Aki azt hiszi, hogy csak viharban érheti tragédia, nagyon téved!
– Az estek 10 százalékában a villám verőfényes égbolt ellenére csap le, akár 15 kilométerrel arrébb lévő zivatarfelhőből – magyarázta Pártai Lucia, aki azt javasolja, vegyük komolyan az előrejelzéseket és zivataros időszakban húzódjunk biztonságba.
– Ellentétben más áramütéses balesetekkel, a villámcsapásnál az átfutási idő olyan rövid, hogy a testen akár 100 Amper is keresztülfuthat anélkül, hogy károsodást okozna.
A legfőbb veszély, hogy az izmok görcse miatt az életfontosságú funkciók leállnak. Erős áram hosszabb ideig tartó hatása rendszerint súlyos égési sebeket is okoz. Sajnos rengeteg a tévhit a villámcsapással kapcsolatban, íme a legfontosabb figyelmeztetések:
Mit tegyünk:
– Ha zivatarfelhőt veszünk észre a láthatáron, azonnal menjünk zárt épületbe
– Ugyanezt tegyük, ha a villám és a mennydörgés közt kevesebb mint 30 másodperc telik el
– Ha gépkocsi áll a rendelkezésünkre, használjuk Faraday kalitkaként (az ablakokat zárjuk be, ne érintsük meg a fémrészeket) ez nyújtja a legnagyobb védelmet
– Ha nincs lehetőségünk sehová sem elvonulni, guggoljunk le zárt lábakkal és térdekkel hogy csak egy ponton érintkezzünk a környezettel, lehetőség szerint 10-30 cm vastag szigetelőréteget téve a talpunk alá (ruha, esőköpeny, száraz kő).
Mit ne tegyünk?
– Kerüljük a kimagasló helyeket, például a hegycsúcsokat, hegygerinceket, vagy a szabad, sík területeket (villámhárítóként működnek)
– Kerüljük a nedves talajt, patakokat, vízeséseket és azonnal hagyjuk el a vízfelületeket (villámhárítók, rövidre zárási lehetőség).
– Csak akkor bújjunk mélyedésbe, ha az legalább 1,5 méter mély.
– Lakáson belül maradjunk távol a vízvezetékektől, ajtótól, ablakoktól, ne használjuk a vezetékes telefont, a kézmosót, a zuhanyzót, a fürdőkádat. Kapcsoljuk ki az összes elektromos készüléket, húzzuk ki a konnektorból és az antennacsatlakozóból a zsinórokat, és ezektől is maradjunk távol. Az utolsó, hallható villámcsapás után még várjunk 30 percet, és csak aztán folytassuk normál tevékenységünket.
Nem csak a testi épségünk, hanem a vagyontárgyaink is veszélyben lehetnek a zivataros időben.
Ha megfelelő biztsítást kötünk, akkor a vihar okozta károk megtérhetnek, ám a legjobb megelőzni a bajt- magyarázta Olt Boglárka, a Generali Biztosító kommunikációs vezetője.

HirdetésKármegelőzési tippek vihar esetére
1. Győződjünk meg róla, hogy a nyílászárókat gondosan bezártuk. Ezzel megelőzhetjük, hogy a hirtelen feltámadt szél becsapja az ajtókat, ablakokat, kárt okozzon bennük, kitörje az üveget, illetve, hogy a nyitott ablakokon keresztül befolyjon a csapadék.
2. Áramtalanítsuk, és a konnektorból húzzuk is ki az elektromos készülékeket berendezéseket, hogy egy esetleges áramszünet ne tegye tönkre azokat.
3. Autónkkal ne parkoljunk fa alá, hiszen a letörő ágak komoly károkat okozhatnak gépjárművünkben.
4. Ne hagyjuk a kertben, a teraszon értékeinket.
5. A kerti bútorokat is összetörheti a viharos erejű szél, győződjünk meg arról, hogy védett helyre vittük őket.
6. Jégeső esetén gépkocsinkkal álljunk fedett helyre, garázsba!
7. Felhőszakadás esetén a mélygarázsban tartott autónk a lezúduló csapadékvíz okozta károknak is ki van téve, ha lehet, álljunk ki az utcára, ügyelve arra, hogy ne parkoljunk vele fa alá alá.
8. Ha út közben ér bennünket a vihar, fokozottan óvatosan vezessünk, hiszen a csúszós utak és a rossz látási viszonyok miatt gyakoribbak a balesetek.
9. A macskákat és a kisebb testű kutyákat vigyük be a házba. A nagyobb villámoktól és a mennydörgéstől megijedhetnek, és elkóborolhatnak.
10. Felhőszakadás, jégeső után ellenőrizzük, hogy károsodott-e valamely értéktárgyunk, ha igen, két munkanapon belül jelentsük azt be biztosítónknál.
11. A lakásban elektromos készüléket ne használjunk a vihar alatt, pl. hajszárítót, vezetékes telefont.
Bár a hétvégén kevesebb zivatarra lehet számítani, még nincs vége a villámveszélynek.
– Ma még folytatódik a zivataros idő, holnap egyre kevesebb villámlás várható- mondta Pártai Lucia – A hétvégén átmenetileg hűvösebb, de szárazabb lesz az idő, jövő héttől azonban ismét zivataros időszak következik.
Oszd meg kérlek, mert ÉLETET MENTHETSZ! Segítsük egymást egy megosztással! Köszönjük!

Az OMSZ szerdára a nagy mennyiségű eső és a viharos szél miatt figyelmeztetést is kiadott. A széllökések meghaladhatják a 70 kilométer per órás is, a lehulló csapadék pedig a 20 milliméternél is több lehet.